Ethics and Norms

Dua orang sahabatku sekitar sebulan yang lalu ngga sengaja meninggalkan barang berharga mereka di bus kota di Manchester. Kerennya, mereka berdua berhasil mendapatkan kembali barang tersebut (dompet dan handphone) which can hardly happen kalau kejadiannya dialami di Jakarta. Mayoritas bus di Manchester dikelola oleh perusahaan bernama Stagecoach dan perusahaan ini memiliki mekanisme lost and found yang baik. Kedua sahabatku bisa melakukan pengaduan dan diminta untuk expect result-nya selama 3 hari. Kalau setelah 3 hari barangnya belum ditemukan juga, maka pihak pengadu diminta untuk ikhlas merelakan barang yang ia laporkan hilang.

But after all, mekanisme itu ngga akan bisa berjalan mulus tanpa adanya support dari masyarakatnya sendiri. Di dalam satu bus yang penuh bisa terdapat lebih dari 50 orang dan mereka naik-turun silih berganti. Meskipun ada cctv di dalam bus, akan sulit untuk mendeteksi siapa yang kira-kira mengambil barang yang tertinggal oleh pemiliknya. Jadi kesimpulanku adalah warga Manchester itu punya etika dan norma yang baik. Mereka ngga mengambil barang yang bukan milik mereka. Walaupun harus aku akui ngga semua warga Manchester kayak gitu, karena Manchester adalah kota dengan tingkat kriminalitas yang tinggi.

Norma dan etika ini bisa dilihat juga dari penerapan self check-out di banyak supermarket. Self check-out adalah fasilitas kasir self service dimana setiap pembeli meng-scan barang belanjaannya sendiri, termasuk menghitung sendiri berapa banyak kantong plastik yang ia beli (peraturan kantong plastik berbayar ini udah dimulai sejak sekitar bulan Oktober tahun lalu). Setiap item tentu ada barcode-nya dan kalau ada barcode yang belum di-scan pasti akan men-trigger sensor yang terletak di pintu supermarket untuk berbunyi. Tapi, ada beberapa item yang dijual tanpa barcode, seringnya fresh bread, sayur, dan buah sehingga pembeli harus meng-input jenis roti atau buah dan sayur yang dibeli beserta jumlahnya. Kebayang ngga sih kalau banyak orang yang curang dan ngga meng-input item yang ngga ber-barcode ke dalam daftar belanjaan mereka?

I’m not saying orang Indonesia ngga punya moral dan etika yang baik lho! Tapi aku merasa belum merata aja kesiapan orang-orang Indonesia untuk bisa seperti di sini hehehe. Yuk makanya kita harus semangat membangun bangsa yang lebih baik lagi, dimulai dari diri sendiri dan orang-orang terdekat 😀

 

♥ Atiqah Zulfa Nadia

Advertisements

Belajar Berdagang

Berawal dari wejangan seorang teman sekelasku, aku sedikit demi sedikit menyicil persiapan bisnis kuliner yang sejak lebih dari setahun yang lalu aku rencanakan. Tiba-tiba seminggu yang lalu temanku bercerita bahwa ia akan membuka stand makanan di Indonesia Winter Food Bazaar dan bersedia kalau ada partner yang mau join. Betul kata orang, opportunity comes to those who prepare. Aku pun langsung deal saat itu juga kalau aku mau ikut patungan membeli stand dan berjualan di sana. Kami akhirnya berjualan berempat, setelah menarik dua orang teman lain untuk bergabung.

Aku meniatkan eksperimen berdagang yang pertama kalinya ini sebagai proses belajar, bukan 100% untuk dapat untung. Walaupun aku tetap berharap dapat untung juga supaya first impression-nya bagus dan aku semangat untuk terus berdagang di kemudian hari. Aku merasa udah terlalu lama menunda untuk memulai berbisnis dan salah satu resolusiku di tahun 2016 adalah: no wacana. Bismillah, kesempatan yang datang tanpa dikira-kira itu langsung aku ambil.

Try everything and fail fast

Sebelum betul-betul terjun ke dunia berdagang dan bisnis, aku perlu punya pengalaman dan perlu rehearsal. Aku juga harus yakin bahwa ini adalah hal yang aku pengen lakukan setiap hari seumur hidupku seusai studi S2 nanti. Dan kesempatan ini adalah ajang gladi resik dan re-konfirmasi cita-cita dan tujuan hidupku.

Aku memulai dengan prinsip stay within my affordable loss. Affordable loss-ku saat itu adalah menjual makanan yang kalau ngga laku, aku bisa menghabiskannya sendiri (bisa disimpan dan bisa aku makan nantinya) dan modal yang ngga lebih dari £40. 

Mempersiapkan dagangan itu capek. Tidur larut, bangun pagi demi semua masakan matang tepat waktu. Menjualnya pun bukan perkara mudah. Dari mulai banyaknya pilihan (kompetitor, walaupun kita ngga secara langsung berkompetisi), calon pembeli yang gagal beli, dan lain-lain. Awalnya pun deg-degan, takut jualannya ngga laku. Tapi alhamdulillah satu persatu ada yang beli juga, meskipun supply tetep melebihi demand. Tapi toh even the most profitable company in the world aja ngga selalu terjual habis barang dagangannya, ya kan?

Profit yang aku dapat dari jualan kemarin lumayan banget. Bisa untuk nambahin uang liburan easter break nanti. But that’s not the most important thing.

  

Intinya I’m so glad i took the chance dan memulai ini semua. There’s a satisfaction which is hard to be explained when someone buy what you sell. Dan yang juga penting, harus ramah dengan pembeli ataupun calon pembeli. Courtesy and friendliness are kings. 

Aku belum jadi expert di bidang wirausaha dan jalanku masih teramat panjang. And hopefully, I won’t ever stop 🙂 see you soon on September!

Ps. Follow ya instagram @sourceofblessings thank you!

❤️ Atiqah Zulfa Nadia

Fast Forward Friday

I know people are more familiar with throwback Thursday, where they post an old picture of them in Instagram or Path or even Facebook. It’s impossible to post a picture of fast forward Friday, of course. The future is a mystery none of us can figure out before the time comes.

But let’s imagine we can ask about the future, what would we want to know? Our spouse? Our career? Our friends that stay until the end?

Or do we not want to know anything at all?

If I know what will happen to me two or three years from now, i might be scared. Or I might feel lazy, or not enthusiastic anymore about this life because what will happen to me is not something I find favorable. If I can see the future, how I currently live my life will change dramatically.

Sometimes I do want to know the outcome of something. For example, when studying for an exam, I often wonder if this much of effort will result in a good mark or not. Or when I have to decide on something, how do I decide if i know nothing of what will be when I choose one option instead of the other? But then life would be different if i know what has been waiting for me in the future.

I believe there is a wise reason why the future is kept hidden from human to see. Isn’t life itself is a box of surprises? Forest Gump’s mother said, life is a like a box of chocolate; you never know what you’re gonna get.

 

♥ Atiqah Zulfa Nadia

 

Tiring Thursday

Even if we’re doing something we love the most in this world, eventually we might feel tired. Tiredness is a feeling of a lessened capacity of work and reduced efficiency of accomplishment (source). It comes by nature that our body needs some rest and our mind does too.

In my university, there is a building called learning common where most students spend their time, especially during the days before the bloody deadline. Some even spend the whole night there (which still doesn’t make any sense to me although I’ve done the same thing once).

The building is a witness of students’ frustrations, exhaustion, and worries. But at the end, it also witnesses the relief, the proud, the satisfaction that students feel when they finally finished their assignments before the deadline. A deep exhalation to ends the twisted mind.

Hold on, there. This too, shall pass.

FullSizeRender

 

♥ Atiqah Zulfa Nadia

Wonderful Wednesday

Welcome to rainchester!

It didn’t stop raining from sunrise till the sun almost set. But it’s wonderful. In my religion, rain is a blessing. It’s one of the best time to pray. If Pinocchio believes that when you wish upon a star your dreams come true, my religion says that you can get your prayer granted if you make a prayer when it’s raining.

Isn’t it wonderful to be able to pray all day long (with a guarantee that it will be granted)?

I pray to always be healthy. I pray to always be grateful.

I pray to always be enthusiastic about this life I’m living, about being a better person.

I pray for His guidance, I pray for His mercy.

I pray so that I can have my biggest dreams come true, in the best timing (and hopefully soon).

I pray so that He will take care of all the people that I love back home, so that He will remind them everyday that here, I longing to see them and I never stop loving them.

 

♥ Atiqah Zulfa Nadia

Thinking Tuesday

I have done quite a lot of thinking lately. Not that I want to look back to and mourn the past, but some of my thoughts are about my past and how it has changed so far. In the middle of our journey, sometimes we face some challenges that lead us to make a sudden change of direction. I’m not talking about failure, it’s more like opportunities that we did not take and opportunities that haven’t come to us just yet.

When i was in high school I joined a traditional dance club. I went to practice every once a week and although i thought my dance move was okay, I never was selected to join a performance or a competition (there were like 30 of us in the club but a performance only need less than 20 dancers). So, I know almost all the moves but I dance only for myself, after all this time. And now, finally, i have my chance to perform in a stage in front of many people (hopefully there will be many). Exactly the same dance that i learned before. I waited (well, not necessarily waiting..but you know what I mean) for more than 6 years until the opportunity comes to me. I never thought going to Manchester will bring this opportunity to me.

During the last semester of my undergraduate study, i was very attracted to work in a consulting company. It makes you look smart and awesome, at least that’s my impression about them. However, as time went by, after graduating from the university I only applied for a job in one consulting company. That was all. I just didn’t feel like i want to even though there were some vacancies posted. I went through all the selection processes and was offered a contract position which to me sounds more like a freelancer. When they need me, they will contact me. I didn’t take it. It was a gamble while what I need at that moment was a permanent job. Guess what life has kept hidden for me all this time? I took a module called Business Creation and Development this semester. This module requires me to work in a group and we have to be the consultant for a startup company in the UK. Finally, an opportunity for me to be a consultant! And it’s abroad! Now I can feel what it’s like to be that smart and awesome people without being too much under pressure (I’m not getting paid but money always matters later).

You know the popular quote “everything will happen at the right time”? I have no option but to agree. After working so hard, I know it’s not easy to accept what’s being said in that quote. Disappointment will win over all the stuffs that wise man would say. But life is full of surprises and God’s plan will melt your heart because it’s just way too beautiful.

IMG_8751

 

♥ Atiqah Zulfa Nadia

Motivational Monday

I met a lot of inspiring people throughout my life. I’m so lucky to have most of them in my inner circle. Having interacting with them, I got motivated: to do what I’m passionate about and to live a meaningful life.

I don’t want to keep the motivation for myself. Therefore i share it to you.

I’m a procrastinator, especially when it comes to starting my own business. I shared my doubt to one of my friend in the uni, she has her own shoe brand in her home country, and she said that I will never be a hundred percent ready. I just have to do it.

Then my next question is, what if I fail. I’m not scared of failure, but what if I fail and then I give up? My other friend, he is a Spanish guy who has a platform that connects people who got an idea with the resources that they might need, asked me back. “What is failure to you?” And I answered “Well, not having any customer. No one wants to buy my products.” He replied, “That’s not a failure for me. That’s an opportunity to find out what people want, what kind of product they will buy. To me, failure is when you stop.”

Now I kind of start building my business. Not that I sell it now, I’m making the concept and all the predecessor tasks. For instance, research of how I can legally get a permission to start a business, how the product will look like, and the revenue streams.

I won’t be able to sell it until September this year, when I finally go back to where i belong (home). But it’s only around 6 months to go. Time’s running out and I need to make a move. While I’m here and surrounded by these inspiring people who will (hopefully) help me design my ‘baby’, I have to start.

30 years vision, 6 months plan. Determine where you want to go and make a short term plan to reach the destination. We might have to turn a bit left or right after 6 months (depend on how it goes) but the road will still take us to the destination.

 

♥ Atiqah Zulfa Nadia

York

I’ve been to York twice. First time i went there was with my family and the second one with my friends in uni. York is indeed a beautiful city, the one you’ll never get enough of. It is situated in the north of England, just after Leeds if you go there from the south. Traveling within York, most of the tourist attractions can be reached by walking. Come, read this post till the end, i’ll show you around 🙂

Railway Museum

Five minutes walk from the York train station, you can enter the Railway Museum for free. It’s a big museum with lots of train locomotives, even one of the exhibition room is designed like a train station. It has great spots to take a picture, so if you’re not that museum-type of person you can just take pictures all around the museum. Once in a while, the museum also offers a demonstration of train machine. Probably an interesting experience for a mechanical engineer.

IMG_7380

York City Walls

I already told you that you can go around York by walking and one thing you shouldn’t miss while walking in York is to walk on the York City Walls. It’s not something fancy like the Great Wall of China, but it’s nice to know. You can see the city from a higher level of surface. The wall pretty much surrounds the whole city area. But if you want to walk around and see some local shops, it’s better to walk in the pedestrians as there are only several gates to enter and get out from the wall.

IMG_7693

Clifford’s Tower

This is one of the icons of York. A tower located in a small hill, which is formerly a part of York Castle. If you want to enter the tower, you have to pay £5. I didn’t get in but of course i took a picture from the outside.

IMG_7454

York Castle Museum

Located just across the Clifford’s Tower, a huge museum called Castle Museum is a must visit place! The admission fee is quite expensive (£10) but trust me it’s worth it. A very well-managed museum with interesting exhibitions. They are basically the history of York, but the museum recreated the whole old city inside a building. You can see how the shops, bedrooms, school, and even jail look like in the past.

On my way from York Castle Museum to the next place that i visited (York Minster), i passed through the authentic York’s small road full of shops. It’s just like being in Diagon Alley. I also passed York Viking Museum (Jorvik Viking Centre) and York Chocolate Story.

IMG_7539

York Minster

York Minster is a famous cathedral in York, also known as St Peter’s Cathedral. I met a local on the train to York and he really recommend my friends an I to enter the cathedral and go to the tower. However, due to a limited time and also because it’s expensive to go inside, we just walked around it. The architecture of the cathedral is pretty similar to Notre Dame in France, it has several Gargoyle statues (which actually there to convey water from the roof, preventing it from running down the walls although there is also a legend that the Gargoyle is there to scare evil spirits). Even though I’m a Muslim, i always admire the architecture of cathedral and other religion’s prayer building. They all were built so beautifully.

IMG_7548

St Mary’s Abbey

A huge garden for people to chillax (chill and relax). Lucky me, i went there when it was so sunny. I embraced the sunlight, and sun is also good for taking pictures! The abbey is already ruined now, but still it’s beautiful with a lake on its side (or is it a river?).

IMG_7615

Betty’s Cafe Tea Room

This tea place is so popular and i suggest you to reserve a place (if possible?) or be there early because it has a very long queue. My friends and I finally ended up in a local small cafe which serves the best hot chocolate ferrero rocher (I didn’t order this one but my friends said it was sooo good).

I also bought some hot pastries in a bakery near Betty’s (too bad i forgot the name) but it was so delicious with pretty good deal: 2 for £2.

York’s Designer Outlet

If you have plenty of time in York (and also not on a tight budget), do have a visit to York’s Designer Outlet and get the best price for your favorite brands! You have to take a bus to get to the outlet right from the train station. If you’re lucky, you can get a lot of stuffs with a lot less money spent 😀

 

There you go, would you fancy a visit to York? Well, you should. Have a nice stroll!

 

♥ Atiqah Zulfa Nadia

Makanan Halal di Manchester

Terlepas dari isu yang lagi hangat akhir-akhir ini tentang jilbab halal, aku kali ini mau share tentang makanan halal di Manchester (ngga bisa digeneralisasi untuk seluruh UK, tapi beberapa kota lain di UK are pretty much the same as Manchester).

Makanan halal, baik di Indonesia yang mayoritas penduduknya adalah muslim maupun di negara lain, merupakan hal yang tricky. Buatku, makanan halal bukan hanya yang ngga mengandung pork, tapi juga rhum, red wine, white wine, dan lain-lain. Di Indonesia pun banyak makanan yang berpotensi ngga halal (dan jelas-jelas ngga ada logo halalnya, tapi kita cenderung merasa safe karena kita di Indonesia, negara yang mayoritas penduduknya adalah muslim). Contohnya, saus spaghetti yang dimasak dengan campuran red wine, roti yang proses pembuatannya menggunakan ragi yang ngga halal, coklat dengan gelatin babi, dan cake yang mengandung rhum atau alkohol. Aku pun masih suka cuek dan asal makan, tapi semoga ke depannya bisa lebih aware dan selektif (di Indonesia dan di Manchester).

Restoran

Di Manchester,tepatnya di daerah Rusholme, ada sebuah jalan yang disebut Curry Mile. Di sana terdapat beragam restoran India dan timur tengah berlogo halal. Bahkan satu blok sebelum Curry Mile, Subway-nya pun halal. Di sekitar Curry Mile juga ada supermarket halal dan beberapa butcher halal. Pokoknya kalau di Curry Mile, rasanya ngga seperti ada di Manchester. Aku beruntung banget karena tinggal ngga jauh dari Rusholme, bisa jalan kaki.

Harga makanan di restoran-restoran Arab, Pakistan, India, dan sekitarnya affordable banget. Sekali makan ngga sampai £10 dan porsinya banyak banget. Aku selalu makan setengah porsi dan sisanya aku bawa pulang. Aku suka banget segala jenis makanan Arab dan ngga pernah anti sama masakan berbahan dasar kambing, jadi semua yang tersedia di Curry Mile memuaskan banget buatku 😀 Selain makanan authentic Arab, ada juga fast food (ala KFC plus kebab dan shawarma) dan dessert shop. Kalau beli fast food tentunya lebih murah lagi..  sekitar £3 bisa untuk 2 kali makan.

Beberapa restoran Cina dan Korea juga menyediakan menu halal (they literally memisahkan proses pembuatan makanan yang halal dan yang non halal). Yang agak jarang berlogo halal itu restoran Jepang, sama sih kasusnya dengan di Indonesia hehe, padahal makanan Jepang enak banget!

Di salah satu toko kue dan patisserie, pelayannya helpful banget. Aku pernah bertanya apakah blackforest cake-nya mengandung rhum atau engga dan dia menjawab “no, but it does contain alcohol”. Temanku pun bilang kalau pelayan di sana dengan sabar menjelaskan kandungan-kandungan setiap cake di etalase dan memilihkan cake yang (secara kandungan) halal. Toko ini pun melayani pesanan kue customize, kita bisa memberikan list bahan-bahan apa aja yang ngga boleh ada di cake yang kita pesan.

Bahan Makanan di Supermarket

Kalau bener-bener mencari setiap bahan makanan yang ada logo halalnya, dijamin ngga akan makan apapun selama setahun di UK. Untuk makanan-makanan seperti daging, ayam, bakso, dan makanan impor logo halal masih bisa ditemukan. Tapi kalau biskuit, roti, mentega, coklat, susu, dan lain-lain, berdoa aja supaya makanan yang dibeli tergolong halal. Aku sendiri selalu mencari yang ada logo suitable for vegetarian-nya (walaupun ini ngga berarti bebas dari alkohol). But that’s the best that i can get.

Mencari makanan halal di Manchester ngga semudah di Indonesia, tapi ngga berarti sulit juga. I can’t be as strict as i was back home, tapi toh emang jangan dibikin repot. As long as we try our best, insya Allah aman 🙂 (ini ngingetin diri sendiri juga hehehe)

 

♥ Atiqah Zulfa Nadia

Ayah Bunda Scholarship

ABS alias Ayah Bunda Scholarship adalah bercandaanku setiap ditanya “sponsornya dari mana?” Berada di tengah-tengah puluhan orang awardee beasiswa LPDP, kadang pertanyaannya langsung “anak PK berapa?” Supaya ngga awkward, aku suka menjawab “ngga LPDP nih, anak ABS..”

Orang-orang kadang beranggapan bahwa anak-anak ABS itu hidupnya mewah dan carefree. Some of them (some of us, to be exact) do. But the rest (including me) is just thankful enough to be able to study abroad and try really hard not to spend too much money in living cost. Kalau mahasiswa lain yang dibiayai oleh sponsor biasanya mendapat living allowance per bulannya £800-£1000. Aku cukup strict di budget bulanan yang aku tentukan sendiri: akomodasi £412, biaya hidup £200 plus minus 10%, dan £50 untuk ditabung supaya bisa jalan-jalan saat break. In total, secara keseluruhan kurang dari £700 which means i don’t have a budget that exceeds the amount of allowance that those who hold a scholarship get.

Jadi, persepsi orang tentang anak ABS yang suka belanja itu kurang tepat, or at least ngga bisa digeneralisasi. After all, semua kembali ke pribadi masing-masing. In my case, i’m trying to manage my money as efficient as possible. Malah kalau bisa, dapat uang tambahan hehehe 😀

♥ Atiqah Zulfa Nadia